021
Naar overzicht
Website VNG
dinsdag 17 juli 2012
door I. Wichink Kruit
Bezuinigingen op gehandicaptenzorg in kort geding voor rechter
"Haastige spoed is zelden goed, en daarvan getuigen twee maatregelen uit het Lenteakkoord." Dat zei advocaat Sijmons tijdens het kort geding dat dinsdag 17 juli 2012 tegen de Nederlandse Staat diende. "In het korte tijdsbestek heeft het Kabinet Rutte niet alle mogelijke maatregen kunnen onderzoeken en naast politieke wenselijkheid niet de juridische en ook feitelijke haalbaarheid gewogen."
Bij het kort geding dat de VGN aanspant, dienen de gehandicaptenzorginstellingen Noorderbrug, Novo en Odion als voorbeeld.
De twee maatregelen
De reden voor het kort geding is dat de staatssecretaris van VWS eenzijdig het convenant Investeringen Langdurige Zorg (de zogeheten Agema-middelen) heeft opgezegd en heeft besloten om de tarieven vervoer dagbesteding te verlagen. Met deze maatregelen handelt de staatssecretaris onrechtmatig.
De zorginstellingen hebben vorig jaar na het afsluiten van het convenant met het extra geld meteen personeel aangenomen en extra mensen opgeleid om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. De staatssecretaris heeft nu eenzijdig het convenant met VGN en GGZ Nederland over de Agema-gelden opgezegd. De opzegging van de convenant geldt niet voor de VVT-sector, daar wordt het extra zorggeld vooralsnog niet weggehaald. De VGN vindt dat de staatssecretaris onrechtmatig handelt en spant daarom een kort geding aan ondanks dat in het convenant een bepaling is opgenomen dat de afspraken “rechtens niet afdwingbaar zijn”.
Uit het Lenteakkoord vloeien ook forse bezuinigingen voort op het cliëntenvervoer van en naar de dagbesteding. VGN-directeur Schirmbeck: “Het gaat om een bedrag van 150 miljoen euro. De vergoedingen voor dit vervoer aan onze leden worden meer dan gehalveerd en zijn niet meer kostendekkend. Het gevolg is dat het vervoer moet stoppen, waardoor cliënten in een volstrekt isolement terechtkomen”.
Ook hebben we bezwaren tegen het extramuraliseren van ZZP 3, een andere maatregel uit het Lenteakkoord. Maar het kort geding gaat niet over die maatregel.
Kans van slagen
Hans Schirmbeck geeft aan waarom het kort geding kans van slagen heeft: "Op aansporing van de Tweede Kamer heeft VWS uitgebreide afspraken met ons gemaakt. Wij werden de afgelopen maanden op de huid gezeten om te investeren in personeel en opleiding. Dan verandert de politieke werkelijkheid en kunnen we ermee stoppen. Wij willen aan de rechter voorleggen of dat zomaar kan."
De VGN hoopt met het kort geding tegen de Staat te bereiken dat de druk die van buitenaf op de branche wordt uitgeoefend zal verminderen en men zich weer kan richten op het verlenen van goede zorg aan de cliënten. De rechter doet op 24 juli 2012 uitspraak in het kort geding.