013
Trouw
28 januari 2012
Kind Zonnehuizen is geld kwijt
Failliete zorggroep uit Zeist kan spaarcenten jeugdige cliënten niet vergoeden
Honderden jeugdige cliënten van de Zeister stichting Zonnehuizen zijn de inhoud van hun spaarpotjes kwijt door het faillissement van de antroposofische zorggroep.
Het gaat om jongeren die vanwege een ontwikkelingsstoornis niet meer de hele week thuis wonen, maar door de gezinsvoogdij (deels) zijn toevertrouwd aan Zonnehuizen. De voogden stortten geld bestemd voor de jongeren op een bankrekening van Zonnehuizen, zodat begeleiders met hen bijvoorbeeld kleren konden kopen. Toen de zorggroep eind vorig jaar failliet ging, liet de curator beslag leggen op alle tegoeden, ook de rekening met de spaarpotjes van de jongeren. Kleedgeld kan oplopen tot enkele honderden euro's per kind.
De cliënten zijn nu schuldeiser geworden van Zonnehuizen. Het is sterk de vraag of ze hun geld zullen terugzien: de zorggroep heeft een schuld van 18 miljoen euro en in het eerste verslag van de curator gaan de Belastingdienst en uitvoeringsorganisatie UWV als zogeheten preferente schuldeisers voor anderen. Het interimbestuur van de stichting heeft een fonds in het leven geroepen om te proberen de kinderen te compenseren.
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) heeft de Tweede Kamer geschreven dit 'heel naar' te vinden voor de getroffen kinderen. Ze zegt echter dat ze hen niet kan helpen, omdat de faillissementswetgeving nu eenmaal deze gang van zaken voorschrijft. Wel gaat ze met andere zorginstellingen in gesprek over de mogelijkheid om spaargeld van cliënten op een andere rekening te storten dan op een bankrekening van de instelling.
De stichting heeft veertien huizen voor kind- en jeugdzorg en zes huizen voor volwassenen. De huizen, in het midden en zuiden van het land, bedienen zo'n drieduizend cliënten, van wie er achthonderd intern wonen. Eerder deze maand werd bekend dat de zorginstelling wordt gesplitst. LSG Rentray neemt de kind- en jeugdzorg en onderwijs over en zorgondernemer Loek Winter de volwassenenzorg. Van de 1500 voltijds arbeidsplaatsen gaan er vijfhonderd verloren: dat betekent ontslag voor rond de zevenhonderd medewerkers.
Het interimbestuur onderzoekt de mogelijkheden om een rechtszaak aan te spannen tegen de voormalige bestuurders, die het tekort lieten oplopen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft Zonnehuizen onder verscherpt toezicht geplaatst om in de gaten te houden of de reorganisatie niet leidt tot slechte zorg.