KansPlus Rijnstreek  - 029
029

naar overzicht

RTL Nieuws

06 oktober 2012
Honderden patiŽnten misbruikt door zorgverlener
De afgelopen jaren zijn meer dan vierhonderd patiŽnten door zorgverleners seksueel misbruikt. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Het gaat onder meer om bezoekers van huisartsen, psychiatrische patiŽnten en mensen met een verstandelijke beperking. Dat blijkt uit cijfers die die door RTL Nieuws zijn opgevraagd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de periode 2007 tot begin 2012.
Misbruik in de zorg komt het meest voor bij mensen met een verstandelijke beperking. 169 van hen werden afgelopen jaren slachtoffer van misbruik, op de voet gevolgd door 113 psychiatrisch patiŽnten. 67 patiŽnten van de eerstelijns zorg, zoals huisartsen, werden door zorgverleners misbruikt, en 63 patiŽnten die gebruik maakten van specialistische zorg. De aantallen betreffen meldingen bij de Inspectie, het is aannemelijk dat het werkelijke aantal slachtoffers flink hoger ligt.

Ernstig misbruik

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben (Rijksuniversiteit Groningen) is het de eerste keer dat een dergelijk overzicht wordt gepubliceerd. Hij noemt de cijfers schokkend. "Natuurlijk wisten we wel dat dit incidenteel gebeurde, maar deze aantallen zijn een stuk hoger dan ik verwachtte."

Met name de zwaarte van het misbruik vindt Hubben ernstig. "Het gaat tot aan geslachtsgemeenschap aan toe. En niet soms, maar tientallen keren per jaar. En dan ook nog bij mensen met een verstandelijke beperking die tegen zichzelf beschermd zouden moeten worden." De cijfers van de Inspectie wijzen uit dat er bij tenminste 81 van de meldingen sprake is van gedwongen geslachtsgemeenschap. Volgens Hubben moet er meer aandacht komen voor seksueel misbruik tijdens de opleiding voor zorgpersoneel.

Staatssecretaris: cijfers zijn schokkend

Alle vormen van seksueel contact tussen zorgverlener en patiŽnt zijn verboden. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten noemt de cijfers schokkend, en zegt alle middelen in te zetten tegen misbruik in de zorg. Sinds kort is er een wettelijk meldplicht voor zorgverleners die het vermoeden van seksueel misbruik hebben. Toch komen misbruikzaken uit de zorgsector zelden voor de rechter. "Daarom is het zo belangrijk dat het taboe eraf gaatĒ, aldus Veldhuijzen van Zanten. ďAls we meer meldingen krijgen kunnen we meer daders pakken."