KansPlus Rijnstreek  - 041
041

Ideaal, magazine voor klanten van de ASN bank

 
naar overzicht
 
Eindelijk eens écht op vakantie
 
Het is de enige camping in Europa speciaal voor kinderen met een beperking en hun families: Puylagorge in midden-Frankrijk. De ASN Foundation droeg bij aan de bouw van het zwembad.
Puylagorge is gevestigd in een oud klooster, eigendom van Jeanine (45) en Tim (52) van Dam. Ze verkochten hun huis in Nederland en kochten het klooster, inclusief 5,5 hectare land, om een volledig aangepast vakantiepark voor gezinnen met gehandicapte kinderen te bouwen. Daarnaast ving het echtpaar jongeren met een beperking op in hun gezin. Na driejaar verbouwen konden zij in 2009 de eerste gasten op de camping ontvangen. Zo'n zeventig vrijwilligers nemen daar in de zomer alle zorg voor de kinderen uit handen van de ouders, zodat die zelf eens echt kunnen ontspannen.
 
Ontspannen
De bijzondere kinderen zijn leuk, maar ook de ouders zijn bijzonder, merkt Jeanine. 'Zij hebben leren loslaten, genieten van ieder klein moment en zeuren helemaal nooit! Sommige ouders hebben voor het eerst in vijftien jaar het gevoel echt op vakantie te zijn. Het is ongelofelijk mooi dat wij dat voor hen mogen doen.'
Puylagorge heeft safaritenten en kampeer- bungalows met hoog-laagbedden, evenals ruim opgezette kampeerplekken. Overdag is er een animatieprogramma en individuele begeleiding voor kinderen die dat nodig hebben. In het restaurant staat elke avond een driegangendiner op de kaart. Zonodig aangepast aan welk dieet dan ook. Jeanine: 'We willen het echt anders doen. Een Franse sfeer creëren, zodat de gezinnen zich vrij voelen om te genieten en te ontspannen in de natuur.'
 
HELP HET ZWEMBAD BOUWEN Puylagorge maakt geen winst. Iedere euro die binnenkomt via de exploitatie of uit donaties, gaat direct naar de bouw van het zwembad. Met aanpassingen voor rolstoeltoegang, een tillift en verwarming voor mensen met spierziekten. Via acties en sponso¬ring probeert de Stichting Vrienden van Puylagorge de 30.000 euro die nog nodig zijn, bij elkaar te brengen. Giften zijn van harte welkom. Kijk op: www.vriendenvanpuylagorge.eu.